03-10-2023

7 OKTOBER 2023 - G KIDS & YOUNGSTARS TORNOOI

G-voetbal bij Oxaco-Boechout bestaat 20 jaar: “Vieren met het tweede grootste G-tornooi van Vlaanderen”

De Teens van Oxaco-Boechout tijdens hun training.


De Teens van Oxaco-Boechout tijdens hun training. — © Filip Spoelders

G-voetbal bij Oxaco-Boechout bestaat 20 jaar: “Vieren met het tweede grootste G-tornooi van Vlaanderen”

Boechout - De G-werking van voetbalclub FC Oxaco-Boechout bestaat twintig jaar. Deze verjaardag zet de club zaterdag in de kijker met een extra grote editie van zijn G-tornooi.


In twee decennia tijd groeide de G-werking uit van enkele ouders die hun kinderen op de speelplaats van BLO Ritmica in Hove voetbalplezier bezorgden tot een volwaardige afdeling met drie teams binnen Oxaco-Boechout.


“Twee ouders, Hans Bruyninckx en Frank Daelemans, begonnen in 2003 met een G-werking in de school waar hun kinderen zaten. Maar na een tijdje wilden ze op gras voetballen. Zo kwamen ze in 2008 bij Nieuw-Boechout terecht”, vertelt Diederik de Vos van Oxaco-Boechout.


In 2018 smolten Nieuw-Boechout en FC Oxaco samen tot FC Oxaco-Boechout waar de G-werking verder werd uitgebouwd. “Begin dit seizoen hebben we nog tien spelers van Hove Sport overgenomen en die zijn zich heel goed aan het integreren. We tellen nu vijftig spelers met zes coaches en drie begeleiders. Jammer genoeg moeten we met een wachtlijst werken.”


De spelers van Niveau 2 treden aan in competitie.


De spelers van Niveau 2 treden aan in competitie. — © Filip Spoelders


De spelers zijn onderverdeeld in drie teams. “De Kids zijn zes tot twaalf jaar. De Teens zijn twaalf tot zestien jaar en hebben al speltechnisch inzicht. De voetballers van Niveau 2 zijn ouder dan zestien jaar en spelen in competitie. Naast de leeftijd zien we ook naar het niveau dat iemand haalt om eventueel een overstap te maken. Het kan zijn dat een oudere jongere een groep lager zit omdat dit zijn of haar niveau is.”


Met zijn G-werking wil Oxaco-Boechout een brede doelgroep aanspreken. “We spreken van kinderen met een verstandelijke beperking maar dit kan breed geïnterpreteerd worden want we verwelkomen kinderen met onder andere autisme, ADHD en gedragsstoornissen. Samen laten we ze plezier maken”, haalt Diederik aan.De Kids vinden plezier tijdens het voetballen.


De Kids vinden plezier tijdens het voetballen. — © Filip Spoelders


Tijdens het tornooi van zaterdag is iedereen welkom om het G-voetbal in al zijn facetten te ontdekken. “De Football Kickoff van de Belgische voetbalbond, recent in Boom, is het grootste G-tornooi voor voetballers. Maar ons tornooi mogen we zeker als het tweede grootste van Vlaanderen bestempelen. Normaal komen er tweehonderd spelers, maar voor onze twintigste verjaardag hebben we dit verdubbeld naar vierhonderd spelers van veertig ploegen. De ploegen die komen, zijn bijvoorbeeld KV Mechelen, Schelle, Melsele, Menen, Sint-Truiden VV, City Pirates, Mortsel en Loenhout. Samen zullen ze 148 wedstrijden spelen.”


De spelers van Oxaco-Boechout spelen zaterdag in tenues van Antwerp FC. “We hebben een samenwerking lopen met #AntwerpFirst, de community van Royal Antwerp Football Club. Hierdoor krijgen we de officiële wedstrijdshirts van RAFC en kregen we al een rondleiding in het Bosuilstadion.”


Bij het tornooi ontvangt iedere speler een goodiebag en een medaille. De supporters kunnen de ganse dag naar de terreinen aan de Olieslagerijstraat afzakken.


https://www.gva.be/cnt/dmf20231003_93773329

https://www.hln.be/boechout/op-bezoek-bij-oxaco-boechout-g-sportpioniers-die-exact-twintig-jaar-bezig-zijn-wij-speelden-al-g-voetbal-nog-voor-de-term-was-uitgevonden~a99b3eff0/235799107/

Onze sponsors

In samenwerking met