29-07-2020

Fc Oxaco-Boechout Covid-19

Het zijn bizarre tijden, er doet heel wat communicatie de ronde over het sporten in Covid-19 tijden, via deze weg proberen wij jullie zo goed & zo duidelijk mogelijk te informeren.

Beste leden, medewerkers, sympathisanten en ouders,


De voorbije dagen zijn er heel wat nieuwe maatregelen bekendgemaakt om de corona-epidemie in te dijken. Sommige maatregelen hebben heel wat invloed gehad op de mogelijkheden van de voetbalclubs om aan iedereen trainingen en wedstrijden aan te bieden.


Het lijkt soms of op alle niveau’s willekeurige of tegenstrijdige regels worden opgelegd, maar dit is niet het geval. Alles wordt in verschillende stappen beslist, waarbij er bij elke stap strengere regels kunnen opgelegd worden.


Na de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad, de Provinciale Crisiscel en Voetbal Vlaanderen van maandag 27/07/2020 en dinsdag 28/07/2020, is dit de stand van zaken voor F.C. OXACO-BOECHOUT :


Niveau 1 : De beslissing van de Nationale Veiligheidsraad heeft niets veranderd aan de al bestaande beperkingen en maatregelen die gelden voor voetbalwedstrijden in Vlaanderen. (Trainen en wedstrijden voor alle categorieën toegestaan, zolang de algemene anti-coronamaatregelen worden gerespecteerd. Beperkt publiek bij wedstrijden. Afstand houden of mondmasker dragen, handen ontsmetten.)


Niveau 2 : De Provinciale Crisiscel (gouverneur) heeft voor de provincie Antwerpen dan een aantal strengere voorwaarden opgelegd :


 • Géén ploegsporten meer voor spelers van 18 jaar en ouder tot 31 augustus 2020. Geen training en geen wedstrijden.
 • Wél mogelijkheid om te trainen (zonder publiek) en wedstrijden te organiseren voor spelers van 0 tot 17 jaar en 365 dagen (met beperkt publiek). Zij moeten dan wél nog altijd de nationale anti-coronamaatregelen (“niveau 1”).
 • Mondmaskers verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder, overal op het openbaar domein en op alle plaatsen waar geen 1,5m. afstand kan worden bewaard (bv. ook langs het voetbalterrein en op de reservenbank).


Niveau 3 : De steden en gemeenten (Borsbeek en Boechout in ons geval) hebben nu nog géén strengere maatregelen opgelegd, die nog verder gaan dan de provinciale regels, maar dat is wel nog mogelijk in de toekomst, als de situatie zou verslechteren.


Niveau 4 : Voetbal Vlaanderen heeft op dinsdag 28/07/2020 het volgende beslist :


 • Tot en met 25 augustus 2020 mogen er in heel Vlaanderen geen wedstrijden in het amateurvoetbal en provinciaal voetbal (dat is inclusief de recreatieve reeksen) gespeeld worden bij volwassenen, U19 en U21. Dus géén oefenwedstrijden en géén beker- of competitiewedstrijden. (Dat komt overeen met alle ploegen waar spelers van 18 jaar of ouder kunnen in aantreden.)
 • In de provincie Antwerpen mag er tot 25 augustus 2020 ook niét getraind worden door spelers van 18 jaar en ouder.
 • Jeugdploegen mogen wel nog trainen en vriendschappelijke wedstrijden spelen tot en met de U17. Daarbij zijn dan énkel de ouders van de spelers toegelaten als toeschouwers.
 • Toernooien zijn verboden voor alle categorieën. (Dat zijn immers niet toegelaten “evenementen”.)


Door deze maatregelen is uitstel van de competities voor heel Vlaanderen waarschijnlijk (Deze zullen dus mogelijk ook niet op de voorziene data beginnen.)


De Raad van Bestuur van Voetbal Vlaanderen besliste op 27/07/2020 ook al dat de competities in het amateurvoetbal (nationaal en provinciaal – inclusief recreatief voetbal) niét in september 2020 worden opgestart, ALS de wedstrijden enkel zonder publiek mogen plaatsvinden. Ook dat kan dus voor bijkomend uitstel van de competitie zorgen.


Niveau 5 : Beslissingen van de individuele clubs of sportcomplexen :

 • Heel wat voetbalclubs hebben zélf beslist om hun jeugdtrainingen en jeugdwedstrijden voor één of méér weken te annuleren. F.C. OXACO-BOECHOUT had eerder al beslist de jeugdtrainingen en jeugdwedstrijden te annuleren tot en met 19 augustus 2020. Die beslissing wordt nu verlengd tot 25 augustus 2020, om gelijk te lopen met de beslissing van Voetbal Vlaanderen.
 • Andere clubs of sportcomplexen hebben beslist zelf géén publiek toe te laten bij jeugdwedstrijden, of hun kantine gesloten te houden, dan wel om alle bezoekers van hun terreinen te verplichten overal een mondmasker te dragen, ook in de tribunes, op de reservenbank en langs het voetbalveld.
 • Op Capenberg kon bv. getraind worden op de grasvelden aan de zijde van Borsbeek, maar zijn de kleedkamers, toiletten en cafetaria van het sportcomplex nog gesloten en dit nog tot eind augustus.


Wat gebeurt er dus op de voetbalvelden bij F.C. OXACO-BOECHOUT tot 31 augustus 2020?


1)     Vanaf 28 juli 2020 tot en met 25 augustus 2020 :

 • Geen trainingen – geen oefenmatchen – geen beker- of competitiewedstrijden (uit of thuis) – geen tornooien : dit geldt voor ALLE categorieën en leeftijden. Er wordt dus door niemand getraind of gespeeld. We nemen als club geen risico’s met de gezondheid van onze leden, trainers, medewerkers en ouders.
 • De werkzaterdag en de registratie van nieuwe leden op zaterdag 1 augustus 2020 worden geannuleerd.


2)     Van 26 augustus tot en met 31 augustus 2020 :

 • Verder verbod op ploegsporten (dus ook voetbal) voor spelers van 18 jaar en ouder, door de beslissing van de Provinciale Crisiscel (gouverneur) in de provincie Antwerpen. (Training én wedstrijden. Als er bv. toch terug getraind mag worden na 25 augustus zullen we dit nog laten weten.)
 • Mogelijk terug training en/of oefenwedstrijden voor spelers jonger dan 18 jaar. Geen toeschouwers bij de training. Enkel ouders van spelers zijn toegelaten als toeschouwers bij wedstrijden.
 • Mondmaskers zijn verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder, overal op het openbaar domein en op alle plaatsen waar geen 1,5m. afstand kan worden bewaard (bv. ook langs het voetbalterrein en op de reservenbank). (beslissing van de Provinciale Crisiscel)
 • Het tornooi van de Beker van Boechout werd door Bacwalde al afgelast, omdat zij geen veilig en gezond tornooi kunnen garanderen in de huidige omstandigheden.
 • Op Capenberg kan getraind worden op de grasvelden aan de zijde van Borsbeek, maar zijn de kleedkamers, toiletten en cafetaria van het sportcomplex nog gesloten. De voorwaarden die van toepassing waren voor de trainingen in juni, blijven ook dan gelden.


(De eerste ronde van de Beker van Antwerpen recreatief stond gepland in het weekend van 27 augustus 2020. Gelet op het verbod op ploegsporten in de Provincie Antwerpen tot en met 31 augustus 2020, verwachten we dat ook die wedstrijden nog zullen uitgesteld worden.)


Voor de periode vanaf 1 september 2020 houden wij u op de hoogte, zodra hierover bijkomende beslissingen worden genomen. Dat zal normaal niét gebeuren voor 15 augustus 2020. Het kan echter helpen, als iedereen de opgelegde maatregelen goed naleeft en het aantal besmettingen aanzienlijk daalt tegen 31 augustus 2020.


Lidgelden : Nu er tot 25 augustus (voor jeugdploegen) en tot 31 augustus (voor spelers van 18 jaar en ouder) geen trainingen of wedstrijden worden georganiseerd, wordt de einddatum voor de betaling van het lidgeld (zonder verhoging) ook verlengd tot 31 augustus 2020.

De kantine is tot 31 augustus echter ook gesloten, dus de reeds betaalde lidgelden zijn tot dan de enige bron van inkomsten voor onze club, om de vaste kosten te betalen (onderhoud velden, kleedkamers en chalet, nutsvoorzieningen e.d.).

Wij zijn dan ook dankbaar voor de grote groep leden die al hun lidgeld betaalden tot nu toe. Wij zijn vanzelfsprekend even dankbaar voor iedereen die voor 31 augustus zijn/haar lidgeld ook al betaalt.


Hou het veilig en blijf a.u.b. gezond !


Uw F.C. OXACO-BOECHOUT bestuurders.


Onze sponsors

In samenwerking met