15-04-2020

Het eerste seizoen als Fc Oxaco-Boechout!

Een eerste seizoen als nieuwe Boechoutse vereniging vraagt om een terugblik. Veel leesplezier!

Beste speler, afgevaardigde, bestuurder, ouder, supporter, sympathisant van FC Oxaco-Boechout


Het eerste officiële seizoen en hopelijk van vele volgende voetbalseizoenen van FC Oxaco-Boechout zit erop, natuurlijk zeer abrupt gestopt door de wereldwijde opmars van covid-19 alias corona, maar gezondheid van ieder van ons is belangrijker dan eender welke sport! Ook al wordt het voetbal of enige andere vorm van sport wel degelijk gemist.


Maar veel (vrije) tijd in ‘ons kot’ geeft ons ook de mogelijkheid om de balans op te maken van ons eerste seizoen in een cyaangroen & blauwe outfit.


24 augustus 2019 staat in ons geheugen gegrift. De eerste officiële jeugd- & dameswedstrijden werden op gang gefloten, onder een fantastische zon, tijdens de beker van Boechout. Aansluitend vierden we onze start tijdens de Kick-Off party. De allereerste officiële seniorenwedstrijd was zelfs al begin augustus gespeeld tijdens de eerste wedstrijd voor de Beker van Antwerpen.


En toen was de trein vertrokken… Het G kids & youngstars volgde in oktober. Het sportieve werd afgewisseld met de nodige feestjes op de club, een wijndegustatie, de Sint & zijn kornuiten passeerden, we genoten van een hamburger en jenever tijdens de jaarlijkse wintertraining en we sloten 2019 af met een pre-apres ski party!


2020 werd traditioneel ingewijd met de nieuwjaarsreceptie & opgeluisterd met twee speeches! Eentje van Alain en mezelf. Ik hoop de komende jaren nog een aantal nieuwjaarsrecepties op deze manier te mogen doen!


Covid-19 heeft natuurlijk helaas heel wat roet in het eten gegooid. De eerste officiële Algemene Vergadering kon niet doorgaan als gepland en wordt verschoven naar een nog te bepalen datum, maar – nog belangrijker – alle wedstrijden na 13 maart werden afgelast.


De stopzetting was noodzakelijk om covid-19 te bestrijden. Maar sportief was het uiteraard niet fijn. Het eerste elftal zag een halve finale in de beker van Antwerpen tegen Olvac niet doorgaan, geen enkele ploeg weet welke plek ze misschien nog hadden kunnen bereiken in de rangschikking. Maar de grootste tegenvaller: geen enkele speler van Fc Oxaco-Boechout heeft sinds 14 maart nog kunnen genieten van de leukste bijzaak ter wereld: voetballen in ploegverband.


De vele challenges bieden een beetje soelaas. Onze eigen ‘toilet roll challenge2’ loopt nog altijd. Check instagram!


Maar, corona of geen corona, sportief was dit eerste seizoen een topper. Het elftal in 4e provinciale B sluit het seizoen af op een 5e plek (en dus voor Boechoutse VV). Leve het recreatieve voetbal, zónder bezoldigde spelers. Het eerste elftal in 1e recreatieve sluit het seizoen af op een 10e plek. 2020 was niet écht gunstig voor de spelers, het geluk was eerder voor de tegenstander, maar heel wat jonge spelers hebben hun voetbalkunsten kunnen tonen. En de reserveploegen kunnen terugblikken op een goed seizoen, goede wedstrijden afgewisseld met mindere wedstrijden.


Hetzelfde geldt voor veteranen, mooie overwinningen afgewisseld met onverklaarbare verliezen, soms teveel van het goede, dit kan enigszins verklaard worden door de vele blessures waarmee onze jonge én oude veteranen te kampen hebben. De Dames hebben de vooropgestelde doelen bereikt met een mix van jong talent en talentvolle anciens!


Alle jeugdploegen hebben met bijzonder veel inzet fantastische wedstrijden gespeeld, van de jongste ploegen tot de U21’ers. Het enthousiasme van onze G kids & Youngstars tijdens hun trainingen was fantastisch, de unified games tegen de vrouwenploeg van Ostan en het voetbalevent tegen de U13 van FC Oxaco-Boechout smaken naar meer.


Wij hebben zowaar ook een kampioenenploeg, het jonge geweld van de U15 in de reeks 2 GEW F. Proficiat!


IT technisch gaat FC Oxaco-Boechout mee met haar tijd, sinds kort kan je met een clubkaart betalen, download de knip-app op je smartphone en betaal je eten en je

drankjes met je clubkaart. Vind je je clubcard niet meer terug in je sportzak kan je via de KNIPP app nog altijd betalen met een QR code. Nu downloaden dus die app. Als je en je clubkaart en je smartphone niet terugvindt is er ook nog altijd bancontact.


Toch mogen we ook niet blind zijn voor klassieke tekortkomingen die we ook na de fusie hebben moeten vaststellen. De pijnpunten zijn gekend: het inplannen van wedstrijden, het samenstellen van kernen op einde of begin van het seizoen, het tijdig betalen van lidgelden, het kuisen van de cabines (ook die van de bezoekers), respect voor kledij en voetbalmateriaal, de soms te gebrekkige communicatie tussen alle geledingen van de club… We gaan al deze – soms moeilijke – groeipijnen en uitdagingen allerminst uit de weg, we zullen dit samen aanpakken zodat iedereen zijn of haar plekje heeft binnen FC Oxaco-Boechout.


Aan alle spelers, coaches, ploegafgevaardigden, gelegenheidsscheidsrechters, scheidsrechters, ouders, opa’s en oma’s: jullie mogen terecht trots zijn op het geleverde werk en jullie inzet tijdens het eerste seizoen van FC OXACO-BOECHOUT!


Wij zijn ondertussen bezig met de voorbereidingen van het nieuwe seizoen, we zullen heel wat beleven op en rond de club, op en rond de twee sites Olieslagerijstraat en Capenberg, voor en achter de togen in het Sportpaleis, Lotto Arena en Stadsschouwburg.


We zullen investeren in een communicatieplatform om jullie nog beter en vooral sneller op de hoogte te brengen over het reilen en zeilen van FC Oxaco-Boechout. Wij lichten je tijdig in.


Covid-19 heeft vele landen in lockdown gezet. De wereldeconomie ligt zo goed als stil. Dit zal een enorme impact hebben op alles en iedereen. Ook op voetbalclubs.

FC Oxaco-Boechout zal hier evenmin aan ontsnappen. Voetbalsites FCOB Olieslagerijstraat en FCOB Capenberg Oxaco Center zijn in lockdown.


We missen nu al inkomsten van onze chalet en sportpaleis. Bedrijven en sponsors zullen misschien afhaken of hun contracten niet verlengen voor de volgende jaren. Dit alles heeft onvermijdelijk een invloed op de werking van onze vereniging. Geplande en toekomstige investeringen zullen als een goede huisvader herbekeken moeten worden. Maar we zijn strijdvaardig: er is maar één virus sterker dan covid-19 en dat is het FCOB-virus. Het wordt een boeiend en druk najaar!


Geniet van je werk (als je nog kan werken), van de vele klussen in huis, geniet van elkaar, hou je gezond en fit, … maar STAY OUT OF CORONA!


Tot binnenkort & bedankt voor het eerste jaar!


Alain en Jurgen (in naam van de Raad van Bestuur) 

Onze sponsors

In samenwerking met