03-04-2019

Win-winsituatie voor beide clubs

Voetbalclubs FC Oxaco & Nieuw Boechout fusioneren, maar spelen op twee locaties

Vanaf volgend seizoen gaan de Boechoutse voetbalclubs FC Oxaco en Nieuw Boechout verder als één nieuwe club: FC Oxaco-Boechout. Niet uit noodzaak, want beide clubs waren en zijn kerngezond. Wél om zich te wapenen voor de toekomst. “Dit was hét moment om de krachten en middelen te bundelen, ons aanbod gevoelig te verbreden en zo samen nog sterker te worden”, zeggen ex-voorzitters Alain Wenmaekers en Jurgen Smis in koor.

 

Nieuw Boechout ontstond rond de eeuwwisseling, uit een fusie van Duboco en Pulhof Phado, en speelt op de terreinen aan de Olieslagerijstraat in Boechout. FC Oxaco vierde vorig jaar zijn 70-jarig bestaan en heeft zijn thuishaven een balworp verder, op Capenberg.


Het zijn beiden bekende namen in het recreatief voetbal én twee middelgrote clubs uit het oude KVV die onafhankelijk van elkaar een vrij zorgeloos bestaan leden.

Waarom beslissen zo’n twee clubs dan om samen te gaan? “Sinds 2018 bestaat het KVV niet meer en zitten alle clubs, zowel het recreatief als competitief voetbal, onder de vleugels van Voetbal Vlaanderen”, legt Jurgen Smis, ex-voorzitter Nieuw Boechout en binnenkort voorzitter van de nieuwe club uit. “Dat verhoogt de concurrentie, niet alleen lokaal (in Boechout speelden al verschillende clubs op een zakdoek van elkaar) maar ook met de grote clubs in de provincie.”


Bovendien ligt de lat gevoelig hoger binnen Voetbal Vlaanderen, zowel qua omkadering, aanbod als infrastructuur. Kleinere clubs dreigden in de verdringing te komen. “Je hebt dan twee keuzes: ofwel blijf je rustig verderdoen en hoop je dat je als club niet in de problemen komt”, zegt Jurgen Smis. “Ofwel kies je voor een langetermijnvisie en zoek je schaalvergroting, om kwalitatief op peil te blijven. Wij hebben voor dat laatste gekozen. Met een duidelijke win-win-focus voor beide clubs: de ene slokt de andere niet op.”


“Zo’n fusie lukt alleen maar als je dezelfde visie deelt én als je genoeg respect voor elkaars eigenheid en waarden kan opbrengen”, gaat Alain Wenmaekers, ex-voorzitter FC Oxaco en straks ondervoorzitter van de nieuwe vereniging, verder. “Qua visie en aanpak zaten we meteen op dezelfde lijn: met de nadruk op sport én ontspanning, fairplay, vriendschap en plezier. En ook de eigenheid van beide clubs hebben we maximaal proberen te behouden. Zoals de naam waarin FC Oxaco én Nieuw Boechout in terugkomen. En belangrijk: mét een verbindingsstreepje zodat geen van beiden plots kan wegvallen, zoals bij andere fusieclubs wel eens het geval is.”


Groen-blauw-wit

“De kleuren zijn eveneens een combinatie van onze oude kleuren: groen, blauw en toetsen wit”, gaat Wenmaekers verder. “Het stamnummer is dat van FC Oxaco, om praktische redenen. En ook de vzw draagt dezelfde clubnaam. Bovendien vonden we lokale verankering een belangrijk punt. Daarom hebben we ervoor gekozen om te trainen én te spelen op de twee ‘oude’ locaties: zowel op Capenberg als op de Olieslagerijstraat. Die laatste wordt ook de hoofdzetel van onze nieuwe club.”

Het resultaat mag er zijn. Een club met bijna 500 leden, goed voor bijna 30 ploegen die alle lagen en leeftijden kunnen aanbieden. “We gaan minstens 18 jeugdploegen hebben, van de jongsten tot de ouderen, waarin elke leeftijd en elk niveau zijn gading gaat kunnen vinden”, somt Jurgen Smis op. “Daarnaast ook 6 senioren- en 2 veteranenploegen, waarbij ook één seniorenploeg in de provinciale reeksen zal aantreden. Bovendien gaan we ook zowel Damesvoetbal als G-sport aanbieden. Zo’n breed aanbod is vrij uniek in de provincie en ver daarbuiten.”


Unanimiteit

Zorgt een fusie dan toch niet voor wrevel bij de (vooral oudere) ex-leden van beide clubs? “Er was aanvankelijk wat scepsis, maar dat is normaal in zo’n proces. We hebben gaandeweg iedereen, in alle geledingen van de club, toch snel duidelijk kunnen maken dat dit een uniek project was, waarin beide ‘merken’ elkaar versterken. Dat bleek ook uit de stemming: de algemene vergaderingen van beide clubs hebben vrijwel unaniem voor deze fusie gekozen. FC Oxaco-Boechout is nu een sterk kindje, dat is zeker.”


Peter Goris

Onze sponsors

In samenwerking met